• Gratis levering in Nederland v.a. € 100,-*
  • Alle schoolboeken per stuk leverbaar
  • Voor school en thuis

Executieve functies deel 3

Executieve functies en huiswerk

Executieve functies zijn het vermogen om dingen te organiseren, te focussen en impulsen onder controle te houden. Verminderde executieve functies leiden tot problemen met doelgericht gedrag. De volgende uitwerking van de executieve functie is planning/prioritering: dit is een plan maken en beslissen wat belangrijk is en wat niet, op tijd vertrekken om niet te laat te komen.

Kinderen die moeite hebben met planning vergeten aan hun werkstuk te beginnen, hebben aan het einde van de week hun weektaak niet af of ze laten hun huiswerk thuis liggen, waarbij de vraag is of het wel af is.

Door gebrek aan overzicht kunnen zij hun taken moeilijk organiseren, ze weten niet wanneer ze moeten beginnen en ook niet waarmee. Hun kastje op school ( basisonderwijs) bureau thuis (voortgezet onderwijs) ziet er vaak uit alsof er een flinke wind door is gegaan.

Plannen moet van jongs af aan worden aangeleerd, denk maar aan het aankleden, als je niet weet in welke volgorde iets moet worden aangetrokken, zit de onderbroek over de lange broek of het shirt binnenste buiten.

Bij het aanleren van het plannen is het belangrijk om samen met het kind het doel voor ogen te hebben.

‘Hans’ ( 8 jaar) kwam als hij zich moest aankleden nooit verder, hij moest steeds worden aangespoord. Elke morgen was er een ongezellig start van de dag. In een gesprek kwam eruit, dat als hij uit bed stapte, hij eerst naar buiten ging kijken. Hij vergat daardoor de volgende stappen. Samen hebben we toen pictogrammen gemaakt over de stappen van het aankleden. De eerste pictogram was een raam met een kruis erdoor en al snel was het aankleden geen probleem meer.

Bij het maken van het huiswerk komen dezelfde afleidingen om de hoek kijken: nog even computeren, appen, facebook en andere social media.

In het volgende blog zal ik met tips komen voor de planning van het huiswerk en stellen van prioriteiten.

Door: Willeke Rol - www.brightkids.nl

Terug naar het overzicht