• Gratis levering in Nederland v.a. € 100,-*
  • Alle schoolboeken per stuk leverbaar
  • Voor school en thuis

Hoogbegaafdheid en faalangst, middelbare school

Faalangst kan bij iedereen voor komen, bij hoogbegaafde kinderen ontstaat deze meestal doordat er van jongs af aan veel in één keer lukt en weinig ervaring hebben met falen. Al heel jonge kinderen (zelfs van 2 of 3 jaar) ervaren dat het meeste dat ze proberen gelijk lukt. Doordat ze weinig uitdagingen op hun pad tegen komen, er niet hard voor hoeven te werken, zullen ze niet leren om te gaan met tegenslag. Je kunt je zeker indenken, dat als het kind dan wél tegen fouten aan loopt, de schrik groot is en daar angstig van kan worden.

Er zijn allerlei soorten faalangst: Faalangst bestaat op cognitief vlak: angst om fouten te maken bij leerwerk of toetsen, op sociaal vlak: angst om voor een groep te spreken of op iemand af te stappen, en op motorisch vlak: angst om te verlammen.

In mijn praktijk, Bright Kids, begeleid ik een middelbare scholiere, ze zit nu in de eerste van het Gymnasium. Op de basisschool had ze weinig moeite met de lesstof, toetsen bijna niet gehad en als ze een toets moest leren was dit een fluitje van een cent.  In november begon ze vast te lopen, weinig slapen, altijd met huiswerk bezig, steeds maar weer opnieuw leren, maar dan voor een toets zitten op school en het niet meer weten. In plaats van “Ik kan het”, werd het “Ik kan het niet!”

Allereerst zijn we met een cursus “snel leren= leuk leren” (zie www.time2control.nl) aan de gang gegaan, zodat ze haar tijd beter kan indelen en een duidelijker overzicht heeft van haar schoolopdrachten, hoe ze haar werk moet aanpakken en wat een handige manier is om te leren. Voor de meeste scholieren is dit al een grote stap naar oplossingen tegen de faalangst. Tussendoor hebben we oefeningen gedaan met het leren van ontspannen.

Een paar voorbeelden van ontspanningsoefeningen:

  • Doe je ogen dicht en adem tien keer diep in en uit. Probeer hierbij door je buik te ademen. Diep inademen brengt zuurstof in je hersenen. Dit is nodig om noradrenaline (stress opwekkende stof) af te breken en je weer helder te laten denken.
  • Vuisten maken, heel hard knijpen en al je spieren aanspannen, 10 seconden vast houden en dan weer los laten.

Op dit moment zijn we aan het werk in het boek LEFGASTEN (Pia Crul), kinderen leren zelf hun faalangst te overwinnen met praktische oefeningen. Niet alleen werkzaam op het gebied van leren, maar ook bij sport, optredens of presentaties.

Onderstaand plaatje gebruiken we bij de sessies, elke keer kijken welke mindset aanwezig is en waar ze naar toe moet gaan om verder te komen. We zijn er NOG NIET, maar op weg.

Faalangst

Door: Willeke Rol - www.brightkids.nl

Terug naar het overzicht